Martijn Hakstege is sinds zomer 2020 de nieuwe CEO van Tesorion. Hij vertelt waar de grootste zelfstandige Nederlandse cybersecurity dienstverlener voor staat en waarom hij zoveel aandacht heeft voor zijn personeel.
Tesorion is ontstaan door het samenvoegen van drie losse bedrijven. Quarantainenet uit Enschede, Nováccent uit Leusden en I-to-I uit Driebergen. “In plaats van een grote bestaande speler over te nemen, is er gekozen voor het bundelen van deze drie spelers,” zegt Martijn. “Er is samenhang tussen het trio specialisten. De eerste partij is goed in bouwen, de tweede bedient de machine en de derde groep consultants vult de machine.”
Focus mid market
Met deze combinatie van kennis en diensten richt Tesorion zich op de mid market. “Onze diensten sluiten goed aan op de wensen van bedrijven tussen de 100 en 5.000 medewerkers”, legt Martijn uit. “We helpen ook kleinere klanten als ze bijvoorbeeld vertrouwelijke data verwerken. Dat is een uitstekende match. Omvang en omzet zijn dus niet doorslaggevend, wij kijken naar het risicoprofiel.”
De markt van Tesorion is breed en groot. Als nieuwkomer mist het bedrijf nog wat naamsbekendheid. “Daar staat tegenover dat de markt behoorlijk in beweging is. Door consolidaties verdwijnen aanbieders of ze richten zich op segmenten in de bovenkant van de markt. Daarnaast vraagt de markt steeds meer om one-stop-shop cybersecurity. Daar profiteren we van”, geeft Martijn aan.
Met de overname van Compumatica heeft Tesorion nu ook klanten in de publieke sector. “Je kunt organisch groeien of je kunt overnemen. Wij hebben voor het laatste gekozen. We hebben nu deskundige collega’s en klanten in een segment waar we ondervertegenwoordigd waren.”
Aandacht voor personeel
Tijdens het interview komt regelmatig het personeel ter sprake. Ze zijn een belangrijk aandachtspunt voor Martijn. “Toen ik hier middenin de lockdown startte, werkte bijna iedereen vanuit huis. Dat was niet ideaal. Ook omdat we de koers moesten aanpassen zodat we sneller en beter konden inspelen op de marktbehoeften. Deze koerswijziging was voor een aantal collega’s vervelend. Maar we varen wel een nieuwe koers.”
Ook de overnames hebben een link met de aandacht voor het personeel. “We hebben een uitstekend CERT-team en SOC. Nu we groter worden, komen er meer interessante klanten en cases bij. Daarvoor ontwikkelen we ook nieuwe diensten. Zo wordt het steeds interessanter om bij ons te blijven werken”, zegt Martijn. “Medewerkers inspireren en vasthouden is belangrijk, want iedereen zit te springen om goed personeel. Nu we 180 personen aan boord hebben, is er ook ruimte voor doorstroming. Zo zijn we een aantrekkelijke werkgever.”
Op de vraag of er een doel is voor de personeelsomvang bij Tesorion antwoordt Martijn dat het niet realistisch is om uit te gaan van sterke organische groei. “Ik sluit overigens niet uit dat er nog acquisities volgen, maar we moeten oog houden voor de cultuur en de ingrijpende veranderingen door corona. We hebben recent Kahuna overgenomen en dat proces moeten we in goede banen leiden.”
Beter dan de planning
Het eerste half jaar van 2021 verloopt voor Tesorion zeer positief, Martijn: “We lopen een half jaar voor op de planning van september 2020. Dat komt deels door onze consultants. Ondanks corona kunnen zij extern worden ingehuurd.”
Een andere reden is dat het CERT-team erg goed loopt. “Het is een dienst die je niet nodig wil hebben. Die rukken uit als het ergens fout is gegaan. Ze helpen klanten op een veilige en verantwoorde manier back-on-track. Het team werkt goed samen met een andere tak van Tesorion dat onderzoek doet en bijvoorbeeld decryptors maakt. Deze zijn beschikbaar via het platform NoMoreRansom. Zo helpen wij klanten die zijn getroffen door ransomware de data terug te krijgen zonder losgeld te betalen.”
Toekomst
Het is voor Martijn een uitgemaakte zaak dat beveiliging niet meer wordt gezien als hard- en software. “Security is straks een dienst en daar zijn we bij Tesorion op voorbereid”, voorspelt hij zonder concreet op ontwikkelingen vooruit te lopen. Wel wil hij met ITchannelPRO delen dat OT-security een zwaar onderbelicht terrein is. “Daar moeten organisaties meer aandacht aan besteden en dat zullen we de komende tijd zeker faciliteren.”
(Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nummer 2)